“Het is een no brainer dat BeterDichtbij voor iedereen goed te gebruiken moet zijn”
“Iedereen komt wel eens in aanraking met zorg. Dan is het een no brainer dat de app voor iedereen goed bruikbaar moet zijn, ook voor mensen die bijvoorbeeld minder digitaal vaardig zijn of een beperking hebben.” Apps ontwikkelen waar iedereen gebruik van kan maken. Dat is een belangrijk doel voor BeterDichtbij. Hoe pak je dit aan, wat zijn de resultaten en de kansen die er nog liggen? Victoria Alexander-Thijssen, product owner bij BeterDichtbij, vertelt er alles over.

Kansen van digitalisering in de zorg
“Digitalisering biedt veel kansen voor de zorg,” vertelt Victoria: “Zes jaar geleden kwam ik voor het eerst in aanraking met dit belangrijke thema tijdens mijn werk bij een consultancybureau van Zorg & IT. Ik zag toen al dat er veel kansen lagen die nog niet werden benut. De afgelopen jaren is er veel veranderd, als we kijken naar digitalisering in de zorg.” Victoria begon in 2020 als projectmanager bij BeterDichtbij, waar ze zich richtte op de implementatie en ondersteuning van ziekenhuizen. Nu, als product owner, ligt haar focus op de doorontwikkeling van BeterDichtbij als digitale dienst: “Ik richt me vooral op de vraag hoe we de BeterDichtbij app kunnen verbeteren, zodat deze zorgverleners en patiënten optimaal ondersteunt. Dat is in een notendop waar ik mij mee bezig houd.”
Het belang van feedback voor de doorontwikkeling van de app
Hoe zorgt BeterDichtbij ervoor dat de app aansluit op wat gebruikers écht willen? Volgens Victoria is feedback hierbij essentieel: “We verzamelen input van gebruikers via meerdere kanalen, zoals onze projectmanagers die korte lijntjes hebben met de ziekenhuizen en ons serviceteam dat dagelijks spreekt met patiënten en zorgverleners.” Feedback ophalen bij patiënten is niet altijd makkelijk: “Zij gebruiken de app omdat ze in behandeling zijn bij een zorgorganisatie, niet omdat ze specifiek voor BeterDichtbij kiezen,” legt Victoria uit: “Daarom kijkt BeterDichtbij naar manieren om patiënten meer te betrekken, bijvoorbeeld via patiëntpanels. Dat staat nog in de kinderschoenen, maar gaan we verder inzetten om de wensen en behoeften van onze gebruikers nog beter te begrijpen.”
Hoe feedback leidt tot concrete verbeteringen
De meeste feedback van patiënten komt binnen via reviews in de app stores: “Elke twee weken bespreken we als product team samen met het serviceteam de binnengekomen reacties en wat we hiervan kunnen leren,” vertelt Victoria: “Zo komt er op verzoek van gebruikers een overzichtelijke verzamelplek voor afbeeldingen en documenten in de app. Ook is het format van pop-up meldingen aangepast, zodat gebruikers bewuster doorklikken en niet per ongeluk iets overslaan. En het activatieproces hebben we vereenvoudigd. Daar krijgen we nu een stuk minder vragen over bij de servicedesk.” Victoria maakt de belangrijke kanttekening: “Digitale toegankelijkheid draait niet alleen om knopjes, maar om het daadwerkelijk begrijpen wat gebruikers écht nodig hebben. De patiëntenapp is ons belangrijkste product en moet goed werken voor iedereen in Nederland.”
Streven naar toegankelijkheid in de doorontwikkeling van de app
De kracht van de BeterDichtbij app zit in de stabiele basisfuncties. Victoria legt uit: “We hebben een constante flow van nieuwe versies. Hierdoor kunnen we snel inspelen op bugs en tegelijkertijd nieuwe functies ontwikkelen. Daarnaast werkt BeterDichtbij hard aan de verbetering van de digitale toegankelijkheid van de app, ook voor mensen met een beperking. We bieden bijvoorbeeld materialen aan in meerdere talen en hulpmiddelen voor mensen met een visuele of motorische beperking. Bovendien zoeken we ook partijen op die veel expertise hebben in digitale toegankelijkheid,” deelt Victoria, zoals Abra, het bureau dat ons heeft geholpen om toegankelijkheid een aparte pijler in ons werk te maken. Zo steken we veel tijd in het opbouwen van kennis binnen ons team, bijvoorbeeld via trainingen en gesprekken met gebruikers die de app met hulpmiddelen gebruiken.”
Verschuiving in de zorg van desktop naar mobiel
De zorg verandert razendsnel. Steeds meer zorg verschuift naar de thuisomgeving van patiënten. Zorgverleners zijn niet langer gebonden aan hun desktop, maar werken vanuit verschillende locaties. Dit vraagt om een mobiele app die naast beeldbellen ook het sturen van berichten ondersteunt. Het mobile team van BeterDichtbij werkt momenteel hard aan het uitbreiden van de BeterDichtbij Pro app, dat eind dit jaar (2024) beschikbaar komt. Victoria vertelt: “Met de vernieuwde app kunnen zorgverleners ook onderweg in de thuiszorg of buiten het ziekenhuis communiceren. Zo spelen we doeltreffend in op de groeiende behoefte aan zorg op afstand, waarbij patiënten steeds vaker zorg vanuit huis ontvangen.”