Digitale zorg van morgen: Patrick Rugebregt over de vernieuwing van de BeterDichtbij Professional App
Patrick Rugebregt heeft een duidelijke missie: communicatie tussen zorgprofessionals en hun patiënten zo toegankelijk mogelijk maken. Als mobile developer bij BeterDichtbij draagt hij bij aan de ontwikkeling van zowel de patiënt app als de professional app. Met de vernieuwde BeterDichtbij Professional app krijgen zorgprofessionals nog meer regie over hun tijd en werkproces. Maar hoe is deze vernieuwing tot stand gekomen? Een gesprek met Patrick over zijn rol in de vernieuwing van de professional app, waarom de app vernieuwd is en welke ontwikkeling hebben plaatsgevonden.

De vernieuwde professional app
“De oorspronkelijke versie van de professional app werd tijdens de coronaperiode snel ontwikkeld om beeldbellen voor zorgprofessionals mogelijk te maken. Maar het was een noodoplossing, zonder uitgebreide functionaliteiten”, vertelt Patrick. Daarom besloot BeterDichtbij de app volledig opnieuw te ontwerpen en te bouwen, met als doel een breder inzetbare en gebruiksvriendelijke ervaring te creëren. De wensen en behoeften van zorgprofessionals waren hierbij het uitgangspunt. Zo hebben zorgprofessionals alle communicatie ook in de app tot hun beschikking, net als op het webplatform.
Het team moest goed nadenken over de structuur en schaalbaarheid voor toekomstige uitbreidingen. Het ontwikkelproces was een intensieve samenwerking tussen developers, designers en andere stakeholders. “We kregen veel inspraak in zowel de technische keuzes als het ontwerp. We werkten nauw samen met het design bureau Evers & De Gier en bespraken niet alleen wat technisch haalbaar was, maar ook hoe we de gebruikservaring konden optimaliseren. Het was nooit een kwestie van ‘bouw dit maar’, maar echt een gezamenlijk proces.”
Hoe de vernieuwde BeterDichtbij-app zorgprofessionals ondersteunt
“Als developers zijn we dagelijks intensief bezig met het platform voor zorgprofessionals, maar werken we vooral achter de schermen, zonder direct contact met hen. Toen ik in gesprek ging met zorgprofessionals viel het me op hoeveel het teweegbrengt bij hen zelf, wat voor mij erg leerzaam was en fijn om te merken dat de werkzaamheden bij BeterDichtbij zo goed aansluiten bij de behoeften binnen de zorg. Het is bijzonder om te zien hoe ons werk achter de schermen in de praktijk zo’n impact heeft op hun dagelijkse werkzaamheden.”
De vernieuwde app biedt vooral voordelen voor zorgprofessionals die veel onderweg zijn, zoals in de thuiszorg. Zij kunnen nu zelf bepalen wanneer ze berichten beantwoorden, wat bijdraagt aan flexibiliteit en efficiëntie. Daarnaast helpt de app bij het stroomlijnen van communicatie. Zelfs zorgprofessionals die minder gebruik maken van de berichtenfunctie geven aan dat de extra context in gesprekken hen helpt om betere zorg te leveren.
“Ik had met een zorgprofessional gesproken en vroeg hem of hij al gebruik had gemaakt van de berichtenfunctie. Hij gaf aan deze weinig te gebruiken, maar wat hij wel handig vond, was dat hij tijdens gesprekken kon zien of er bijvoorbeeld al een beeldbelafspraak had plaatsgevonden. Dit gaf hem veel meer inzicht in het zorgtraject van de patiënt, zoals wat er al gedaan was en welke taken waren opgepakt. Dit bleek voor hem erg waardevol, omdat dit het proces voor zorgprofessionals efficiënter maakt.”
Het is bijzonder om te zien hoe ons werk achter de schermen in de praktijk zo’n impact heeft op hun dagelijkse werkzaamheden.
Nieuwe functies voor meer efficiëntie en gebruiksgemak
Het team heeft veel waardevolle feedback ontvangen uit de testfase. De meeste opmerkingen kwamen overeen met punten die al op de planning staan voor een volgende versie, zoals het versturen van meerdere afbeeldingen en het delen van bestanden. Daarnaast zijn er nieuwe functionaliteiten toegevoegd die specifiek gericht zijn op het efficiënter maken van het werk van zorgprofessionals. De berichtenfunctie maakt snelle en veilige communicatie, altijd en overal mogelijk. Terwijl de geavanceerde filteropties ervoor zorgen dat gesprekken sneller teruggevonden kunnen worden. Volgens Patrick is deze filtering een van de meest gewaardeerde verbeteringen, omdat het zorgprofessionals helpt efficiënter door hun gesprekken te navigeren. Sommige suggesties, zoals standaardberichten en een contentbibliotheek, worden verder onderzocht en mogelijk in toekomstige versies verwerkt.
Een mooie stap richting effectiever werken
Patrick kijkt met trots terug op het ontwikkelproces en de samenwerking binnen het team. “De eerste versie van de vernieuwde app is zorgvuldig getest en uitgebracht als een solide basis, waarna verdere verbeteringen stap voor stap kunnen worden doorgevoerd.” Hoewel de app nog relatief nieuw is, heeft het team vertrouwen in de verdere adoptie en doorontwikkeling van de functionaliteiten. “We blijven luisteren naar zorgprofessionals en de app aanpassen op basis van hun feedback. Zo zorgen we ervoor dat de app steeds waardevoller wordt voor zorgprofessionals.”
Met de vernieuwde professional app zet BeterDichtbij een belangrijke stap in de digitalisering van de zorg, met als doel het werk van zorgprofessionals efficiënter en flexibeler te maken.
Maakt jouw zorgorganisatie gebruik van BeterDichtbij? Download de BeterDichtbij professional app nu in de App Store of Google Play Store.