Ga naar hoofdinhoud
De BeterDichtbij servicedesk is tijdelijk telefonisch niet bereikbaar i.v.m. storing. Je kunt contact opnemen via de chat op onze website of per mail via service@beterdichtbij.nl

Digitale inclusie in de zorg: Pantein als inspirerend voorbeeld

Toegankelijke zorg voor iedereen: dat is waar Pantein zich sterk voor maakt. Tijdens de Week van Lezen en Schrijven zette het Maasziekenhuis Pantein zich in om het bewustzijn rondom laaggeletterdheid te vergroten. Maar het blijft niet bij één week per jaar. Pantein werkt dagelijks aan digitale inclusie, zodat iedereen, ongeacht taalvaardigheid of digitale vaardigheden, toegang heeft tot digitale zorg zoals het patiëntportaal, BeterDichtbij of thuismeetoplossingen.

Waarom digitale inclusie in de zorg zo belangrijk is

In Nederland hebben 2,5 miljoen mensen moeite met lezen, schrijven en/of rekenen. Daarnaast zijn digitale vaardigheden niet voor iedereen vanzelfsprekend. Dit belemmert mensen in het begrijpen van medische informatie en in het gebruik van digitale zorgoplossingen, zoals patiëntportalen en zorgapps. Laaggeletterdheid en beperkte digitale vaardigheden kunnen ertoe leiden dat patiënten hun zorg niet optimaal benutten of zelfs verkeerde beslissingen nemen rondom hun gezondheid.

Koploper in digitale toegankelijkheid

Om digitale zorg toegankelijker te maken, heeft Pantein verschillende initiatieven opgezet:

  • Pop-up informatiepunt: patiënten en bezoekers kregen bij een tijdelijk informatiepunt uitleg over digitale zorgtoepassingen, zoals MijnPantein en BeterDichtbij. Dit maakte het voor velen makkelijker om zelf digitaal met hun zorgverlener te communiceren.
  • Workshops digitale zorg: in samenwerking met BiblioPlus, de bibliotheekorganisatie voor de regio Land van Cuijk en Maasduinen, biedt Pantein doorlopend workshops aan waarin patiënten leren hoe ze digitale zorgtools kunnen gebruiken. BiblioPlus zet zich actief in op het gebied van lezen, leren en informeren, en draagt zo bij aan digitale vaardigheden in de zorg.
  • Ervaringsgerichte aanpak: medewerkers van Pantein kregen via een escapekofferspel inzicht in de uitdagingen van laaggeletterdheid. Dit helpt hen om nog beter in te spelen op de behoeften van patiënten.

Wat kunnen andere zorgorganisaties hiervan leren?

Mer relatief eenvoudige maatregelen maakt Pantein zo al een groot verschil. Door bewustzijn te vergroten, ondersteuning te bieden en te investeren in gebruiksvriendelijke digitale oplossingen, wordt zorg toegankelijker voor iedereen. Andere zorgorganisaties kunnen hier inspiratie uit halen en zelf stappen zetten richting inclusieve zorg.

De rol van BeterDichtbij in digitale inclusie

Digitale zorg is alleen echt toegankelijk als iedereen ermee uit de voeten kan. Daarom heeft BeterDichtbij geïnvesteerd in verbeteringen zoals:

  • Een gebruiksvriendelijkere app voor mensen met een visuele of motorische beperking.
  • Meer instructievideo’s speciaal gericht op laaggeletterden.
  • Meertalige ondersteuning in het Arabisch, Turks en Engels.

Samen werken aan een toegankelijke zorg

Zorg moet voor iedereen toegankelijk zijn, ongeacht taalvaardigheid of digitale kennis. Pantein heeft laten zien hoe belangrijk en haalbaar digitale inclusie is. Laten we samen verder bouwen aan een toekomst waarin zorg écht voor iedereen binnen handbereik is.

Welke stappen zet jouw organisatie al op het gebied van digitale toegankelijkheid? Deel je ervaring en inspireer anderen! 

Pantein logo