Van “handshake” consulten naar contact wanneer het echt nodig is
Longarts Erik Kapteijns (Rode Kruis Ziekenhuis en Digitaal Gezondheidscentrum), wilde helemaal niet starten met BeterDichtbij. “Beter communiceren? Daar zat ik niet op te wachten, ik had genoeg te doen.” Om zijn ziekenhuis te bewijzen dat het toch niet zou werken, bood hij aan om de pilot te doen. En tot zijn grote verrassing, werkte het wél. Op de Zorg & ict beurs 2025, vertelde hij hoe BeterDichtbij ervoor zorgt dat hij het aantal “handshake consulten” kan beperken, om zo meer medische zorg te geven wanneer het echt nodig is.

Bij herhaalconsult geen klachten, maar tussen afspraken door wel
De longpoli van het Rode Kruis Ziekenhuis is anno 2025 niet meer wat die was in pak ‘m beet 2019. Waar eerder patiënten standaard elk half jaar op consult kwamen, heeft Kapteijns het aantal “handshake consulten” – zoals hij ze zelf noemt – verminderd. “Ik hoorde vaak bij die afspraken: ja nu gaat het goed, maar 3 maanden geleden had ik zo’n last. En dan bleken mensen soms weken met klachten te lopen, terwijl ze mij niet zo makkelijk konden bereiken. Dat wilde ik echt anders gaan doen, met BeterDichtbij als basis.”
Patiëntbegeleiding: juiste informatie op het juiste moment
Nu krijgen patiënten niet standaard meer een herhaalafspraak ingepland, maar houden ze contact met de poli via BeterDichtbij. Ze kunnen zo hun vragen stellen of zich melden bij klachten. Kapteijns, de verpleegkundigen en de poli-assistenten, delen daarnaast ook actief berichten met patiënten. “We plannen die berichten in binnen het zorgpad, zodat ze precies de juiste informatie krijgen op het juiste moment. Een mooi voorbeeld is de begeleiding bij een bronchoscopie,” zo legt hij uit. Dit is een onderzoek waarbij mensen in slaap worden gebracht en er via een slangetje door de mond naar de longen wordt gekeken. Een spannend onderzoek voor veel patiënten, waar dus ook veel vragen over leven.
“We hebben standaard ingesteld dat patiënten rond dit een bronchoscopie een aantal meldingen van ons krijgen. De avond waarop de afspraak is gemaakt, delen we een informatiefolder en filmpje. Vervolgens begeleiden we ze bij de praktische voorbereiding op de scopie. Drie dagen vooraf melden we dat het tijd is om de eventuele bloedverdunners te stoppen. De avond vooraf krijgen ze een berichtje dat ze vanaf nu nuchter moeten blijven en wat dat inhoudt. En ook na de ingreep delen we nogmaals informatie via BeterDichtbij over mogelijke koorts en andere effecten.”
Het resultaat is heel positief voor zowel de zorgprofessionals als patiënten: het aantal no go’s (onderzoeken die niet kunnen doorgaan doordat iemand bijvoorbeeld wel gegeten heeft of niet gestopt is met de benodigde medicatie) is fors aangenomen afgenomen. En door afspraakherinneringen, is het aantal no shows ook flink gedaald. Dat zorgt voor Kapteijns en zijn collega’s dat zij in dezelfde tijd meer patiënten kunnen zien, en bovendien ook effectiever kunnen werken.
In 3 stappen echt anders werken
Dat de longpoli deze grote stappen heeft kunnen zetten, is niet van de een op de ander dag gegaan. Dat heeft tijd gekost, om zo samen echt anders te kunnen gaan werken. En ook goede afstemming tussen de artsen, verpleegkundigen en de ondersteunde medewerkers op de poli.
In grofweg 3 stappen heeft de poli toegewerkt naar deze geïntegreerde aanpak van BeterDichtbij binnen het zorgpad. Initieel was BeterDichtbij vooral een vervanging van de rinkelende telefoon, als digitale dienst waar patiënten hun vragen elk moment konden stellen. Vervolgens is de kans benut om als zorgverleners zelf actief berichten te sturen en zo vragen te voorkomen en voor te lichten: patiënten dus digitaal te begeleiden tot buiten de spreekkamer. Waar Kapteijns en zijn collega’s nu zijn, is dat ze BeterDichtbij geautomatiseerd inzetten en zodoende de poliprocessen echt anders kunnen inrichten: met contact en informatie wanneer het echt nodig is, in plaats van via standaard herhaalconsulten.
In onderstaande afbeelding die Erik Kapteijns deelde in zijn presentatie tijdens de Zorg & ict beurs 2025, zie je de 3 stappen inclusief bijbehorende resultaten.
Digitale communicatie als basis voor Digitaal Gezondheidscentrum
In het Digitaal Gezondheidscentrum, het regionale concept voor thuismonitoring, preventie en vergroten van zelfkennis voor patiënten, is ook gekozen voor BeterDichtbij als basisdienst voor alle trajecten. Erik Kapteijns is hier nauw bij betrokken en vertelt: “Communicatie is in alle zorg de basis, daarom krijgen alle patiënten BeterDichtbij aangeboden. Is er ook thuismonitoring mogelijk, dan zetten we hier de Patient Journey App voor in, die geïntegreerd is in BeterDichtbij. Zo gaan we echt een stap verder vanuit de basis die we op de poli’s hebben gelegd.”
Meer informatie en presentatie ontvangen
Wil je meer weten voor jouw zorgpraktijk of de slides ontvangen die Kapteijns deelde tijdens de partnersessie op de Zorg & ict beurs 2025? Neem gerust contact op, dan delen we die met je.