Ga naar hoofdinhoud
De BeterDichtbij servicedesk is tijdelijk telefonisch niet bereikbaar i.v.m. storing. Je kunt contact opnemen via de chat op onze website of per mail via service@beterdichtbij.nl

Digitale zorgtransformatie bij Zuyderland: BeterDichtbij als katalysator voor verandering

Zuyderland Medisch Centrum heeft een grote stap gezet in de digitale transformatie van de zorg. Waar BeterDichtbij eerst kleinschalig werd ingezet, is het sinds vandaag beschikbaar gekomen in het hele ziekenhuis. Patiënten worden automatisch uitgenodigd voor de app, waardoor de administratieve druk voor poli-medewerkers aanzienlijk is verminderd. Dit biedt hen meer ruimte voor persoonlijke begeleiding van patiënten. Maar wat betekent deze verandering voor verpleegkundigen en de patiënten zelf? In gesprek met oncologisch verpleegkundige Monique Kleickers en e-nurse Rodin Sevriens over hun praktijkervaringen.

Zuyderland verbetert patiëntbegeleiding met BeterDichtbij voor alle patiënten en hun naasten

Meer tijd voor de patiënt, minder ruis voor de zorgverlener

Monique, werkzaam op het Oncologisch Dagcentrum, zag de implementatie als een positieve ontwikkeling. “Voorheen moesten we bij intakes alles printen en op het moment zelf overhandigen. Nu sturen we de informatie vooraf via BeterDichtbij. Patiënten kunnen zich rustig inlezen, waardoor ze beter voorbereid naar het gesprek komen en gerichtere vragen stellen.”

Dit scheelt niet alleen tijd, maar maakt de gesprekken ook effectiever. Monique benadrukt dat patiënten het waarderen dat ze de informatie kunnen teruglezen. “Tijdens een intake zit je vaak met stress. Nu kunnen ze alles rustig nalezen, wat meer geruststelling biedt.” Ook hun naasten kunnen de informatie bekijken, wat helpt bij het bieden van ondersteuning. Daarnaast ervaart het team minder telefoontjes met basale vragen, omdat de informatievoorziening proactief verloopt.

Betere monitoring en directe begeleiding

Rodin, e-nurse bij het Zuyderland Control Center, ziet ook de voordelen voor monitoring op afstand. “Voorheen moesten we patiënten bellen bij afwijkende metingen. Nu kunnen we met één berichtje checken: ‘Klopt dit?’ of vragen om een herhaalde meting. Dat bespaart tijd en houdt de lijn open voor urgente gevallen.”

Een belangrijk voordeel is de laagdrempeligheid. “Patiënten durven nu sneller kleine vragen te stellen, die ze voorheen niet de moeite waard vonden om voor te bellen. Dat voorkomt problemen en zorgt ervoor dat we sneller kunnen handelen bij afwijkingen,” legt Rodin uit.

Ook beeldbellen speelt een belangrijke rol in deze begeleiding vanuit huis. “Bij COPD-patiënten kunnen we nu niet alleen de cijfers zien, maar ook hoe de patiënt erbij zit. Je ziet hun ademhaling, huidkleur – dingen die je aan de telefoon niet oppikt.”

Cultuurverandering naar toekomstbestendige zorg

Beide zorgverleners erkennen dat digitale transformatie ook uitdagingen met zich meebrengt. “Je vraagt toch om een gedragsverandering,” zegt Monique. “Niet iedereen pakt dat meteen op. Maar door resultaten te laten zien en ervaringen van patiënten te delen, zijn steeds meer collega’s overtuigd van de meerwaarde.”

Rodin benoemt daarnaast het belang van ondersteuning. “Niet iedereen is even digitaal vaardig. Daarom hebben we een DigiPunt ingericht, waar patiënten met een telefoon of iPad langs kunnen komen voor hulp. Dat verlaagt de drempel en voorkomt frustratie.”

Naar een hybride, schaalbaar zorgpad met maximale impact

Beide zorgverleners zien nog veel potentie. “We willen nog meer gebruik gaan maken van automatische berichten tijdens het behandeltraject en de nazorg, zodat patiënten op het juiste moment de juiste informatie krijgen. Zo maken we van het hele zorgpad een hybride traject.”

Rodin ziet ook toekomst in verdergaande personalisatie: “Bij COPD monitoren we bijvoorbeeld nu al op basis van waardes die normaal zijn voor die specifieke patiënt in plaats van standaard waardes. We kunnen afwijkingen sneller herkennen, omdat we weten wat voor die persoon ‘normaal’ is. Dit betekent dat we beter kunnen ingrijpen, zonder in te leveren op de kwaliteit van zorg. Als we dit breder uitrollen naar andere zorgpaden, kunnen we niet alleen persoonlijker, maar ook op grotere schaal effectiever inspelen op veranderingen in de gezondheid van patiënten.”  

De zorg dichterbij, effectiever, schaalbaar en persoonlijker

Zuyderland heeft met BeterDichtbij niet alleen een digitale oplossing geïmplementeerd, maar een beweging in gang gezet. Door administratieve lasten te verlagen, krijgen zorgverleners meer tijd voor wat telt: persoonlijke zorg en aandacht. Patiënten ervaren meer regie, minder stress en snellere hulp. De verhalen van Monique en Rodin laten zien dat digitale innovatie pas echt slaagt als technologie hand in hand gaat met betrokken zorgverleners die bereid zijn te vernieuwen. En dat is precies waar ze bij Zuyderland mee bezig zijn!

zuyderland logo

Op de foto hierboven staan: Kristy Capel-Opbroek, Emma Custers, Esther Talboom-Kamp, Elise Boom, Harry Vermeulen, Sander Andriën, Sander Bijl, Myrthe van Merkerk, Jitske Hedeman